Bitki çaylarına dikkat
Zayıflamak için harcanan nebat çayları şuurlu kullanılmazsa, başta karaciğer tahribatı olmak üzere bir hayli rahatsızlığa yol açıyor. Hakimiyetsiz olarak uzun vakit kullanılan bu çaylar karaciğeri hırpalayarak, enzimlerinin …
Zayıflamak için harcanan nebat çayları şuurlu kullanılmazsa, başta karaciğer tahribatı olmak üzere bir hayli rahatsızlığa yol açıyor.
Hakimiyetsiz olarak uzun vakit kullanılan bu çaylar karaciğeri hırpalayarak, enzimlerinin yükselmesine neden oluyor.
Nebat çayları, zehir tesiri gösterebileceği gibi kronik rahatsızlığı olan veya kesintisiz ilaç kullanan bireylerde rehabilitasyonu negatif güzergahta etkiliyor. Diyetisyen Emel Unutmaz, kullanılan nebat çayının bireye uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, hekime müracaat etilmesini öneriyor.
Günümüzde kilo vermek için her yolu sınayan insanlar için nebat çayları ehemmiyetli bir seçenek. Fakat uzmanlar, zayıflamak şansına şuursuzca harcanan nebat çaylarının pek çok hasara yol açtığını dikkat topluyor. Bu cins çayların bedendeki ödemi çözdüğünü, bağırsakları çalıştırıp, hazımsızlığa iyi gelebildiğini anlatan Medical Park Bahçelievler Sağlık Kurumu Diyetisyeni Emel Unutmaz,
“Sıhhatli bir bireyseniz, rastgele bir ilaç kullanmıyor, hamile veya emzikli değilseniz haftada 1 defa rastgele bir nebat çayını içiyorsanız problem yok. Fakat ölçüsünde ve çeşidinde denge kurulamadığı zaman nebat çayları faydadan çok hasar verebilir.” diyor.
Bundan dolayı her gün kumpaslı nebat çayı içen bir şahsın doğru bir karar vermesi gerekiyor. Sık kullanılan nebat çayları zehir tesiri gösterebileceği gibi kronik rahatsızlığı olan veya kesintisiz ilaç kullanan şahısların rehabilitasyonlarını negatif güzergahta etkileyeceğini aktaran Unutmaz,
“Bundan korunmanın en iyi yolu, hekiminize kullandığınız tüm ilaçları ve nebat çaylarını anımsatarak, uygun olup olmadığını danışmanız olacaktır.” diye konuşuyor. İlk 6 ay anne sütü alan bebeğe gaz kasveti olsa bile rastgele bir nebat çayı verilmemesi gerektiğini vurgulayan Unutmaz, şöyle devam ediyor:
“6 aydan sonra da rezene veya papatya çayı yeniden hekimi ile görüşüldükten sonra harcanmalı”
Zaman
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=53936&cat=220&dt=2008/02/02