Benler ile ilgili doğru ve yanlışlar
Pek çok insanın yüzüne anlam katan benler başa iş de açabiliyor. Onları güneşten saklamak ve koparmamak sağlık için yeterli. Çoğu zaman estetik bir değer taşıyan benlerin; …
Pek çok insanın yüzüne anlam katan benler başa iş de açabiliyor. Onları güneşten saklamak ve koparmamak sağlık için yeterli.
Çoğu zaman estetik bir değer taşıyan benlerin; başınıza iş açabileceğinizi biliyor muydunuz?
Uzmanlar, benlerdeki kötü huylu değişmelere en büyük etkiyi güneş ışınlarının yaptığını belirterek, “Benler mutlaka güneşten korunmalıdır” diyor.
İyi huylu oluşumHer insanda en az bir tane bulunan benlerin “iyi huylu deri oluşumları” olduğunu belirterek konuyla ilgili merak ettiğiniz sorular aşağıda belirtilmiştir:
Tüm benler aynı şekilde midir?
Hayır, çok farklı şekillerde olabilirler. Açık kahveden koyu siyaha kadar değişen renklerde, deriyle aynı düzeyde veya daha kabarık, düzgün ya da girintili çıkıntılı yüzeyli, üzeri kıllı ya da kılsız, yumuşak kıvamda ve belirgin sınırlıdır. Çapları 2-10 mm arasında değişir.
Vücudun neresinde görülürler?
Vücudun her yerinde olabilirler. Saçlı deri, el- içayak tabanı, tırnak yatağı hatta ağız mukozasında bile oluşabilirler. Buna karşın daha çok, güneşe maruz kalan bölgelerdedirler.
Güneş zarar verir
Hepsi doğuştan itibaren var mıdır?
Benlerin sadece bir kısmı doğumdan itibaren vardır; büyük bir kısmı daha sonra gelişir.
Benlerde ne tür değişiklikler olabilir? Bu değişiklikler önemli midir?
Benler genelde çok sabit deri lezyonlan olmakla birlikte, yaşam süresince bazı değişikliklere uğrayabilirler.
Bende kaşıntı, kızarıklık, renk değişim, sınır düzensizliği, asimentri ve kanama gibi bulgular cüt kanserine işaret edebileceğinden bir uzman tarafından değerlendirilmelidir.
Benlerin kötü huylu değişimini önlemek için neler yapılabilir?
Benler güneşten kesinlikle korunmalıdır. Özellikle saat 10.00-14.00 arası güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalı. Güneşten koruyucu seçerken SPF olarak belirtilen güneşten koruma faktörünün en az 15 olmasına dikkat edilmelidir.