Bayramda bunlara dikkat!

04.03.2023
935
Bayramda bunlara dikkat!

Gıda zehirlenmeleri olabilir. Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Yusuf Durak, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kurban bayramlarında etlerin …

Gıda zehirlenmeleri olabilir.

Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısmı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Azası Prof. Dr. Yusuf Durak, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kurban bayramlarında etlerin doğru biçimde muhafaza edilememesi sebebiyle bozulduğunu ya da yiyecek bedelinin düştüğünü söyledi.

Kesimin ardından birkaç saat içinde ette mikro biyolojik faaliyetlerin süratlendiğini bildiren Prof. Dr. Durak, etin uygun biçimde muhafaza edilmemesi vaziyetinde istenmeyen vaziyetlerin ortaya çıktığını vurguladı.

Prof. Dr. Durak, etin uzun müddet bozulmaması için her şeyden evvel kurban kesimi sırasında hijyene dikkat edilmesi gerektiğini, pak bir etrafta kesilen hayvanın etinde mikro biyolojik faaliyetlerin daha yavaş izleyeceğini ifade etti.

-GIDA ZEHİRLENMESİNE DİKKAT-
Kurban kesiminin ardından etlerin kısa müddet içinde derin dondurucuya konulmasının koşul olduğunu belirten Prof. Dr. Durak, şunları kaydoldu:

”Şayet derin dondurucuda muhafaza ihtimali yoksa etler kavurma yapılmalı ya da tuzlanarak kurutulmalıdır. Derin dondurucuya konulan etler, derin dondurucudaki don çözülmediği takdirde birkaç sene bozulmadan saklanabilir. Kavurma yapılan ya da tuzlanarak kurutulan etler de sıhhatli biçimde uzun müddet muhafaza edilebilir. Şayet hayvan pak bir etrafta kesilmemişse ve etler uygun biçimde saklanmamışsa yiyen şahısta mide ve bağırsak rahatsızlıkları görülme olasılığı yüksektir. Ete listerya türü bakterilerin bulaşması vaziyetinde ise bu eti yiyen bireylerde gıda zehirlenmesi görülür.”

Prof. Dr. Durak, etlerin derin dondurucuya konulamaması vaziyetinde, 4 derecenin altında hava sıcaklığına sahip balkon ve kiler gibi yerlerde birkaç güne kadar geçici olarak muhafaza edilebileceğini bildirdi.

Etlerin en uygun saklanma yerinin derin dondurucular olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durak, ”Etlerin muhafazası için buzdolabına netlikle güvenilmemelidir. Buzdolabı sıcaklığında muhafaza edilen etler birkaç gün içinde bozulur” diye konuştu.

KURBANLIKLARDA SAĞLIK HAKİMİYETİ
Trakya Bölge Baytar Hekimler Odası Başkanı Dr. Erdal İlgü, kurbanlıkların, kesimden evvel kesinlikle baytar hakimiyetinden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

İlgü, kurban edilecek hayvanların birtakım bulaşıcı hastalıkları da taşıyabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Hayvanlarda zoonoz hayvanlardan insanlara geçen hastalık olabileceği, bunun yanı gizeme burecella ve verem hastalığının da hayvanlardan insanlara bulaştığının hiçbir zaman ustan çıkarılmaması gerektiğini ifade eden İlgü, bunun cemiyet sıhhati açısından çok ehemmiyetli olduğunu belirtti.

Kurban edilecek hayvanların baytar hekim himayesinde kesilmesinin en doğru bir yöntem olduğunu bildiren İlgü, şöyle dedi:

”İnsanların kesimhaneler dışında ve baytar hekim hakimiyeti olmaksızın yapacakları kesimlerde, hastalandığını öğrenmedikleri hayvanları kesip harcayabilirler. Bu da insanlarımızın sıhhatini tehdit edecektir. Kurbanlık olarak kesim yapılacak hayvanlar, kesim evveli ve sonrası kesinlikle baytar hekim tarafından tetkik edilmeli.”

ET TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Atatürk Üniversitesi AÜ Baytarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Atasever, hayvanlardan insana geçen takribî 200 çeşit hastalık bulunduğunu belirterek, ”Bu sebeple kurbanlıklar hijyenik bir etrafta kesilip, etlerin buzdolabında saklanması, harcanırken de iyi pişirilmesi gerekir” dedi.

AÜ Baytarlık Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Atasever, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık hayvanların et kombinaları, mezbahaneler ya da belediyenin tanımladığı alanlarda uzman bireylerce kesilmesi gerektiğini söyledi.

Kurbanlık hayvanın kesimi sırasında kanının iyice akıtılmasının çok ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Atasever, ”Hayvanın kanı ne kadar çok akıtılırsa etteki lezzet ve nitelik de o oranda çoğalır. Başka Bir Deyişle hayvan kesilir kesilmez hemen yüzme operasyonuna geçilmemeli, kanı iyice akıtılmalı” diye konuştu.

Hayvanlar kesildikten sonra etinin hemen harcanmasının da doğru olmadığını ifade eden Atasever, şöyle konuştu:

”Etteki adaleler, emin bir müddet sonra ete dönüşeceğinden kurbanlıklar kesildikten 12 saat sonra harcanmalıdır. Ayrıca etler buzdolabına tek porsiyonluk ambalajlar halinde saklanmalıdır. Dondurulmuş etin çözüldükten sonra bir kısmının kullanılarak öbürünün yine buzluğa konulması çok yanlıştır. Bu biçimde bir uygulama ile etler mikrop kapar ve insan sıhhatine hasar verebilir. Ayrıca kurbanlık hayvanlar kesilirken yapışan kıllar mikrop üremesine dolayısıyla etin bozulmasına neden olur.”

-İNSAN SIHHATİ İÇİN ET TÜKETİMİNİN EHEMMİYETİ-
Atasever, et tüketiminin insan sıhhati için çok ehemmiyetli olduğunu belirterek, şunları kaydoldu:

”Ancak ülkemizde et tüketimi gelişmiş ülkelere göre azdır. Avrupa Birliği AB ülkelerinde şahıs başına senelik 60 ila 90 kg arasında et tüketimi düşerken, Türkiye’de bu oran 20-30 kg arasındadır. Özellikle çocukların gelişimi için et tüketimi çok daha ehemmiyetlidir. Ancak çocuklara yedirilen etin çok iyi pişirilmesi gerekir. Ayrıca bir seferde çok fazla et tüketimi sindirim sisteminde bozulmalara neden olabilir.”

Kesilen hayvanın etinde sarılık ve kan pıhtısı, iç uzuvlarında ise asalak görülmesi halinde bir baytar hekime müracaat etilmesini isteyen Atasever, ”Hayvanlardan insana geçen takribî 200 çeşit hastalık bulunuyor. Bu sebeple kurbanlıklar hijyenik bir etrafta kesilip, etlerin buzdolabında saklanması, harcanırken de iyi pişirilmesi gerekir” dedi.

Sakatatların harcanmasında da rastgele bir mesele olmadığını anlatan Atasever, sakatatların minareller açısından çok zengin olduğunu, ancak su oranının yüksek olmasından dolayı çok kolay bozulduğunu vurguladı.

KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİ
Atasever, kurbanlık hayvan alınırken seçimlerin alışkanlıklara göre değiştiğini, küçükbaş hayvan eti tüketimine alışanların bayramda küçükbaş hayvan, büyükbaş etine alışanların ise büyükbaş hayvan kestiğini belirtti.

Kurbanlık alınırken erkek hayvan alınmasının daha uygun olduğunu kaydolan Atasever, ”Erkek hayvanların et niteliği ve lezzeti dişi hayvanlara göre çok daha iyidir. Ayrıca dişi hayvanların kesilmesi hayvan jenerasyonunu riske sokuyor” diye konuştu.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=113534&cat=220&dt=2008/12/08

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.