Astım hamleleri değil bu ilgisizlikler öldürüyor

25.01.2023
1.060
Astım hamleleri değil bu ilgisizlikler öldürüyor

Solunum yolu rahatsızlığı yaşıyorsanız astım hastasıysanız ‘kayıtsızlık’ ve ‘tembellik’ sizi hayatınızdan edebilir. İNGİLTERE’de astım sebebiyle can veren hastaların yarısına yakınının umursamama sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. Milli Astım …

Solunum yolu rahatsızlığı yaşıyorsanız astım hastasıysanız ‘kayıtsızlık’ ve ‘tembellik’ sizi hayatınızdan edebilir.

İNGİLTERE’de astım sebebiyle can veren hastaların yarısına yakınının umursamama sebebiyle hayatını kaybettiği belirtiliyor. Milli Astım Vefatları Değerlendirmesi raporuna göre, İngiltere’de 2012′de 1.242 şahıs astım nedenine can verdi.

Bu sayı, takribî 5,5 milyon astım hastasının bulunduğu İngiltere’nin, Avrupa’daki azami astım vefatı oranlarından birine sahip olduğuna işaret ediyor.

Araştırmada, 195 astım hastası vefatı incelendi. Elde edilen belirtiler ürpertici; astım hamleleri gerektiği gibi kayıt edilmiyor, hastalar uzman kontrolünü yakalanmıyor, krizi yasaklayıcı solunum aletleri yerine rahatlatmaya müteveccih aletler kullanılıyor…

BULGULAR YOK OLABİLİR
Astımdan can verenlerin takribî yüzde 10′unun, hayatlarını kaybetmeden evvelki bir ay içinde sağlık kurumunda astım rehabilitasyonu gördüğü, yüzde 21′inin en az bir kere acil servise müracaat ettiği, yüzde 19′unun sigara içmeye devam ettiği veya konutta sigara dumanına maruz kaldığı belirtiliyor.

Bazı hastaların ise reçetelerinde yazılı önleyici ilaçları almadığı ve kumpaslı astım muayenesi olmadığı tanımlandı.

Raporda, astım bulgularının gelip geçici olabileceği ve hastaların ilaçlarını almaları gerektiğini unutabileceği belirtilerek, tıbbi personelin bu mevzuda daha duyarlı olmasının sağlanması gerektiği belirtiliyor.

İngiltere’deki doktorları çatısı altında buluşturan Royal College of Physicians uzmanı Dr. Kevin Stewart, “Ölümcül olabilen ve olan astım mevzusundaki gevşekliğimize son vermeliyiz. Bu raporda klinisyenler, hastalar, aileleri ve karar müşteriler için ehemmiyetli iletiler var” diyor.

Londra’daki Queen Mary Üniversitesi’nden Prof. Chris Griffith de şu açıklamayı yapıyor: “Pratisyen doktorluk yapanlarımız, her tıbbi müessesede astımdan mesul bir klinisyen bulundurma nasihatini hayata geçirmelidir.”

Asthma UK isimli dayanak kuruluşunun idareyicisi Kay Boycott, can veren hastaların ehemmiyetli bir kısmının vefattan evvelki bir ay içinde sağlık kurumuna müracaat etmiş olmalarına karşın lüzumlu bakımı alamamış olmalarının ürkütücü olduğunu belirterek, “Değerlendirmede, vefatların yüzde 46′sının daha iyi bir rutin bakım ile önlenebileceğinin tespit edilmesi içler acısı” diyor.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.