Aşırı terlemenin nedenleri ve tedavisi

24.02.2023
920
Aşırı terlemenin nedenleri ve tedavisi

Terlemenin insanlarda natürel olarak kollanırken fazla terleme birey de meseleler yaratabiliyor. Terin salgılanması insanlarda asap sisteminin “sempatetik” denilen kısmının çalışması ile alakalı olup cemiyetin % …

Terlemenin insanlarda natürel olarak kollanırken fazla terleme birey de meseleler yaratabiliyor. Terin salgılanması insanlarda asap sisteminin “sempatetik” denilen kısmının çalışması ile alakalı olup cemiyetin % 1′inde bu sistem fazla seviyede çalışıyor. Özellikle stresli vaziyetlerde bu sistem fazla çalışıyor ve genel olarak terleme, kış aylarında daha az rahatsız edici oluyor.

Bunun dışında tiroid bezinin fazla çalışması, böbrek üstü bezinden kaynaklanan bazı hastalıklar, kiloluluk, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı kanserlerin rehabilitasyonunda kullanılan hormonlar fazla terlemeye yol açabiliyor.

Ruhsal ve fiziksel meseleler
Bakteri üremesini kolaylaştırdığı için fazla terleme kokuya da neden oluyor. Ruhsal ve fiziksel meselelere yol açan, sosyal hayatı güçleştiren terleme, ellerde, koltuk altında, ayak altlarından, yüzde ve gövdede oluşabiliyor. Terlemenin ellerde olduğunda hem el ile yapılan işlerde eforluk çekiliyor hem de sosyal olarak şahısları rahatsız ediyor. Terleme stresli vaziyetlerde büyüyorsa ve şahıs terlemeden rahatsız ise kısır bir döngü içine giriyor ve terleyeceğini öğrenerek daha evhamlı hale geliyor ki bu evham da daha fazla terlemeye yol açıyor.

Terlemenin sebebinin tespit etilmesi
Terleme rehabilitasyonuna başlanmadan evvel sebebinin tespit etilmesi gerekiyor. Terleme meseleyi olan bireyin öncelikle kilo vaziyeti araştırılıyor. Aldığı ilaçlar gözden geçiriliyor. Hastanın menopozda olup olmadığı inceleniyor. Endokrinoloji uzmanının yapacağı değerlendirme ile sualin tiroid bezinden ya da böbrek üstü bezlerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tanımlanıyor. Bu gidişatların hiçbirinde mesele tespit etilmez ise doğuştan sempatetik asap sisteminin fazla çalıştığı ortaya çıkıyor.

Rehabilitasyonda ilk olarak genel rehabilitasyon yaklaşımları uygulanıyor. Bireyin öncelikle giysisini düzenlemeli ve daha hafif giyecekler giymesi gerekiyor. Yerel olarak talk pudrası veya oldukça tesirli olan aleminyum klorid kapsayan solüsyonlar kesinlikle öneriliyor. Bazı hastalarda sempatetik asap sisteminin çalışmasını eksiltmek ve böylece de terlemeyi eksiltmek için ilaçlar da kullanılabiliyor. Bazı hastalarda strese bağlı terlemeyi hakimiyet edebilmek emeli ile psikoterapi de öneriliyor.

Uygulanan usuller
İyontoforez: Bu usulde minik su banyosu içinde el veya ayaklara hafif elektrik akımı veriliyor. Sık yinelenmesi gereken bu usulde; hafif ve orta derecede terlemesi olan hastalarda oldukça iyi yanıt alınıyor.

Botulinum zehirli maddeyi: Özellikle koltuk altı terlemesinde kullanılan bir madde olan Botulinum zehirli maddeyi, hakikatinde natürel bir zehirdir ve sulandırılarak tıpta muhtelif emellerle uzun zamandır kullanılıyor. Ter bezlerini çalıştıran asapları felç ederek tesir gösteren madde, terlemeyi 3 – 4 kat eksiltiyor. 6 -12 ay gibi uzun aralıklarla tekerrürü gerekiyor.

Cerrahi rehabilitasyon: Carrahi rehabilitasyon özellikle ellerdeki ve yüzdeki fazla terleme için önerilen rehabilitasyon biçimi. “Endoskopik transtorasik sempatektomi” olarak adlandırılan teknikle koltuk altından bir delik açılıp akciğer bölgesindeki surat ve ellere giden asapların başlangıç bölgesi kesiliyor. Ellerde % 99 etrafında zafer elde edilirken, ayaklardaki terleme için bel bölgesindeki asapların kesilmesi gerekiyor. Yalnızca koltuk altı terlemelerinde koltuk altı ter bezlerinin alınması ile iyi neticeler elde edilebiliyor.”

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.