20 yaş dişi başa bela
Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurun… Yirmi yaş dişlerinin (3. büyük azı, akıl dişi) çeneleri açmada zorluk, ağrı, şişlik ve ağız kokusu yaptığını belirten uzmanlar; ’20 …
Vakit geçirmeden bir diş hekimine başvurun…
Yirmi yaş dişlerinin (3. büyük azı, akıl dişi) çeneleri açmada zorluk, ağrı, şişlik ve ağız kokusu yaptığını belirten uzmanlar; ’20 yaş dişi civarında sürekli şişlik oluşan kişiler vakit geçirmeden diş hekimine başvurmalı’ uyarısında bulunuyor.
Bursa il Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Nagihan Bedir, 20 yaş dişlerinin yer darlığı nedeniyle tam olarak süremediği durumda, yemek artıklarının da birikmesiyle iltihap odağı haline gelebileceğini söyledi. 20 yaş dişlerinin çeneleri açmada zorluk, ağrı, şişlik ve ağız kokusu yaptığını belirten Diş Hekimi Bedir; “Antibiyotik kullanılır ancak 2 -3 ayda bir akut durum tekrar eder. 20 yaş dişi civarında sürekli şişlik oluşan kişiler diş hekimine başvurmalıdır. Diş hekimi ilgili yerden röntgen çekerek, dişin pozisyonu ve yer darlığı olup olmadığını kontrol eder ve diş çekim kararını verir. Yirmi yaş dişinin pozisyonu yatay konumdaysa diş dizisindeki diğer dişlere basınç uygulayarak, yanındaki diş kökünün erimesine, dişlerde ağrı oluşmasına sebep olabilir. Dişleri çapraşık olan kişilerde çapraşıklığın artmasına sebep olur.” dedi.
Dişleri çapraşık olmayan birey zamanla dişlerinin sıkışmaya başladığını hissederse, zaman kaybetmeden diş hekimine muayene olmasını tavsiye eden Bedir, şöyle devam etti: “Sebep yatay konumda olan ve diş kavsine baskı yapan yirmi yaş dişi olabilir, hemen çekilmelidir. Gömük dişlerin sebep olduğu kistik vakalar da vardır. Oluşan kist çevresindeki kemiğin yıkımına ve dişlerin yer değiştirmesine sebep olabilir. Bu durumda gömük diş muhakkak çekilmeli ve kist kürete edilmelidir. Gömük yirmi yaş çekimleri; çene kemiğini aşmış, üzerinde sadece mukoza olan dişlerde, mukozanın bistüri ile kesilmesi ile dişin açığa çıkarılarak alınması, çene kemiği içersinde gömülü olan dişlerde ise üzerindeki kemik dokusunun kaldırılarak, çevredeki anatomik oluşumlara zarar vermeden dişin çıkartılması işlemidir, müdahale sonrası dişeti dikilir. Hekimin operasyondan sonraki uyarılarına dikkat edilmelidir. Hekimin proflaktik olarak verdiği ilaçlar alınmalı, yara yeri dil ile kurcalanmamalı, soğuk kompres uygulanmalıdır.”
GÖMÜK DİŞLERİN ÇEKİMİNE HEKİM KARAR VERMELİ
Hastaların ‘yirmi yaş dişi ameliyatı’ sözünden çekindiğini anlatan Bedir, her sorun yaşadıklarında, gömük dişin çekimi yerine antibiyotik kullanıldığını kaydetti.
Bedir; “Ancak ilaç kullanımı ile akut durum baskı altına alınmış olur, bir müddet sonra tekrar diş kendini hatırlatır, gereksiz yere sürekli antibiyotik kullanılmış olur. Etken olan diş ortadan kaldırılmadıkça, sorun karşımıza çıkacaktır. Gömük dişler, aynı zamanda hiçbir problem yaratmadan bir ömür boyu ağızda kalabilmektedirler. Gömük yirmi yaş dişin çekim kararı hekim tarafından, gerekli röntgen tetkikleri yapılarak, avantaj ve dezavantajları yönünden değerlendirilerek ve hasta menfaatleri ön planda tutularak verilir. 6 ayda bir yapılan düzenli diş hekimi ziyaretleri, hekimin hastanın ağzındaki her türlü değişimi takip edebilmesi ve oluşmuş olan problemin bir an önce tedavi edilmesi için çok önemlidir.” diye konuştu.
Cihan
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=54338&cat=220&dt=2008/02/05