Uzman açıkladı: Bebeklerde işitme kaybı nasıl önlenir?
Yeni doğan bebeklerde işitme kaybı sıklıkla görülebiliyor. Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Karadavut, düşük doğum kilosu ve annenin hamilelikte kullandığı ilaçlar üzere birçok faktörün bebekte işitme kaybına sebep olabileceğini söyleyerek anne adaylarını uyardı.
Yeni doğan bebeklerde işitme kaybı sıklıkla görülebiliyor. Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr.Dr. Karadavut, düşük doğum kilosu ve annenin hamilelikte kullandığı ilaçlar üzere birçok faktörün bebekte işitme kaybına sebep olabileceğini söyleyerek anne adaylarını uyardı.
Yeni doğan her 1000 bebekten 1 ila 3’ü işitme kaybıyla doğuyor. İşitme kaybının en kıymetli nedeni genetik faktörler olsa da, sonradan gelişebilecek sebepler de bulunabiliyor. Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Karadavut, İşitme Engelliler Haftası kapsamında toplumda işitme sıhhatinin korunmasına dikkat çekerken bebeklerde işitme kaybıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

DÜNYA SIHHAT ÖRGÜTÜ’NE NAZARAN İŞİTME KAYBI YÜZDE 50 ÖNLENEBİLİR
Opr. Dr. Karadavut, işitme kayıplarının yalnızca doğuştan değil, daha sonradan da gelişebileceğini söyledi. Karadavut, “İşitme kayıpları, kulağın bir yahut daha çok bölgesinin hasar görmesiyle ortaya çıkıyor. Ebeveynler ortasında akrabalık, ailede kalıtsal işitme kaybı hikayesi, düşük doğum kilosu, ateşli hastalıklar, birtakım ilaçlar ve travmalar doğuştan işitme kaybına yol açabilir. Enfeksiyonlar, tümörler, yaşlanma üzere faktörler ise sonradan edinilen işitme kaybı sebebi olabiliyor. Dünya Sıhhat Örgütü, işitme kaybının yüzde 50’sinin önlenebilir olduğunu bildiriyor” tabirini kullandı.

“YENİ DOĞAN DEVRİNDE İŞİTME TARAMASINDAN GEÇİLMELİ”
Karadavut, tedavi için erken teşhisin kıymetine de vurgu yaparak, ailelere şu sözlerle teklifte bulundu:
“Çocukların yeni doğan periyodunda işitme taramasından geçmesi, gerekli aşıların yaptırılması ve ototoksik ilaç kullanımında dikkatli olunması gerekiyor. Orta kulak iltihabı faal formda tedavi edilmeli ve çok gürültüden kaçınılmalı. Aileler bebeklerinde yahut kendilerinde işitme kaybından şüphelenirse en kısa vakitte uzman doktora başvurmalı”

Opr. Dr. Karadavut, son olarak Türkiye’de engelli bireylerin haklarının anayasal teminat altında olduğunu hatırlattı. İşitme engelli vatandaşların toplumda farkındalık oluşturacak biçimde desteklenmesi gerektiğini tabir etti.