Piknik keyfi sağlığınızı bozmasın

03.02.2023
958
Piknik keyfi sağlığınızı bozmasın

Havaların ısınmasıyla beraber bir hayli birey kendini yeşil alanlara atıyor. Ancak alerji ve astım hastaları için piknik alanları bir hayli saklı riskin oluşturduğu rahatsızlıklara da neden olabiliyor. Alerji …

Havaların ısınmasıyla beraber bir hayli birey kendini yeşil alanlara atıyor. Ancak alerji ve astım hastaları için piknik alanları bir hayli saklı riskin oluşturduğu rahatsızlıklara da neden olabiliyor.

Alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, ağaçların, mera çimenin ve yabani otların en çok alerji yapan nebatlar olduğunu belirterek bu mevzuda hassasiyeti olan şahısların tedbir almasını ve piknik alanı tercihine dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek ehemmiyetli açıklamalarda bulunuyor.

YEŞİL YAPRAKLI NEBATLAR ALERJİ YAPIYOR
Genellikle bahar ve yaz aylarında insanlar kış mevsiminde özlemini sürükledikleri güneşderi ve pak havadan doyasıya faydalanmak için kendilerini park ve bahçelere, piknik alanlarına atarlar. Ancak böyle etraflar astım ve alerji hastaları için kimi defa büyük risk oluşturmaktadır. Saman nezlesi diye adlandırılan alerjik rinit nezle hastalığında alerji yapan nebatların sanıldığı gibi parlak, renkli çiçekler değil, yeşil yapraklı azametsiz nebatlar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yonca Tabak, ağaçların, mera çimeni ve yabani otların bu anlamda en çok alerji yapan nebatlar olduğunu söyledi.

POLEN ALERJİSİ NEZLEYE NEDEN OLUYOR
Prof. Dr. Yonca Tabak, polen alerjisinin alerjik nezleye neden olduğu gibi aynı biçimde akciğerleri de etkileyerek alerjik bronşit ve astıma yol açtığını belirtti. Prof. Dr. Yonca Tabak, bu maddelere bir biçimde alerji geliştirmiş şahısların Mart ayı ortasından Haziran ayı sonuna kadar devam edebilen bir süreçte polenlerden etkilendiğinde hastalık alevlenmesi yaşayabileceğine dikkat çekti. Bu etkilenmenin yeşillik ve ormanlık alanlarda daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yonca Tabak, polen alerjilerinin genellikle ergenlik çağında ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. Yonca Tabak, etkilenmeden en geç bir saat sonra hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun ve göz akıntısı gibi alerjik nezle yakınmaları veya öksürük, soluk darlığı ve hırıltılı solunum bulgularının ortaya çıktığını söyledi.

Bu cins yakınmaların, hastaların yeşillik veya ormanlık alandan ufalaması için bir işaret olduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Şayet tanılandırılmamış bir yakınma söz mevzusu ise bu hastaların en yakın zamanda alerjinin neye karşı olduğu mevzusunda teste tabi yakalanmaları gerekmektedir” dedi.

ASTIM HASTALARI DUMANDAN UZAK DURSUN
Piknik alanlarındaki mangal dumanına da dikkat toplayan Prof. Dr. Tabak, rastgele bir şeye alerjisi olan astım ve alerjik nezle rehabilitasyonu altında olan şahısların ilaç rehabilitasyonları sürse dahi mangal dumanından etkilendiklerini söyledi. Bu mevzuda özellikle alerjiye bağlı olarak gelişmiş duyarlı bir havayolu meseleyi olan çocukların sarih havada dahi olsa içilen bir sigaradan etkilenebileceğini anlatan Prof. Dr. Yonca Tabak, “Sigara dumanı beklenmedik bir astım hücumu ile sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple dumandan uzak durulması gerekmektedir” diye konuştu.

YEŞİL ALANLARDA KÜFE DİKKAT!
Yeşillik alanlardaki küf alerjisine de dikkat toplayan Prof. Dr. Yonca Tabak, ağaçların yoğun olduğu yerlerde fazla bilinmez bir riskin bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“Küf sadece ev içlerinde bulunan bir alerjik madde değildir. Özellikle gölge olan fazla güneş almayan çürümüş yaprakların bol olduğu alanlarda Alternaria alerjisi başta olmak üzere bir hayli küf alerjisi hastalarda alevlenmeye neden olabilmektedir. Piknik alanı seçilirken bu doğrultuda uygun seçim yapılması ehemmiyetlidir.”

MANGAL NEŞENİZ SIHHATİNİZİ BOZMASIN
Piknik yapmanın sıradan bir ritüeli haline gelen mangalda pişirilecek etlerin astım hastalarına uygun hazırlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, “Bu hastalarda yüzde 80 oranında var olan reflüyü tetikleyecek besinlerden uzak durulması gerekmektedir. Yağlı, acılı ve baharatlı yiyeceklerin reflüyü artırdığı öğrenilmektedir. Reflü çoğalınca yemek borusundan yukarıya çıkarak solunum sistemine kaçan asitli mide içeriği astım ve sinüzit alevlenmesi yapabilmektedir. Özellikle sucuk gibi baharatlı yiyecekler, fazla soğanlı, baharatlı veya yağlı köfteler, etler ya da yağda kızartılmış börek ve eşi yiyecekler, kolalı meşrubatlarla beraber harcandıklarında astım hastaları için piknik neşesini işkenceye dönüştürebilmektedir” dedi.

ALERJİ HASTALARI İÇİN PİKNİK TEKLİFLERİ
* Mangal ve sigara dumanından uzak bir alan seçilmeli.
* Küf maruziyetinin önlenmesi için piknik alanının fazla gölgelik ve çürümüş yaprakların bulunmadığı bir alanı seçilmeli.
* Yeşillik alanlara gitmeden evvel gözetici ilaçlar alınmalı.
* Çocuklar,yedikten hemen sonra fazla etkinlikten uzak yakalanmalı.
* Harcanacak yiyeceklerin fazla yağlı, baharatlı ve acı olmamasına özen gösterilmeli.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.