Felçli Hastalara Çip Ümidi

14.02.2023
835
Felçli Hastalara Çip Ümidi

Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerika Birleşik Devletleri yapılan bir deney neticeyi, ağır felçli bir şahıs, beynine yerleştirilen elektronik yonga sayesinde günlük yaşamda kullanılan nesneleri hakimiyet etmeyi muvaffak oldu. Felç hastası, …

Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerika Birleşik Devletleri yapılan bir deney neticeyi, ağır felçli bir şahıs, beynine yerleştirilen elektronik yonga sayesinde günlük yaşamda kullanılan nesneleri hakimiyet etmeyi muvaffak oldu.

Felç hastası, artık televizyonunu açıp kapatabiliyor, kanalları değiştirebiliyor ve ses seviyesini ayarlayabiliyor. Bu, felçli hastaların dış dünyayla bağlantı sağlayabilmeleri istikametinde atılan çok ehemmiyetli bir adım olarak nitelendiriliyor.

Omurilik zarar gördüğünde, beyin ve bedenin geri kalan kısmı arasındaki bağlantı kesiliyor ve bu sebeple beynin yolladığı ‘Hareket et!’ emirleri adalelere erişmiyor.

Ancak beyin içerisinde, düşünmeyi simgeleyen elektriksel faaliyet sürüyor. Bu deneyde, Brown Üniversitesi’nden bilim adamları, beynin elektrik içerisinde devam eden titreşimleri idrak eden bir silikon yonga ve bu titreşimleri analiz etecek bir bilgisayar kullandı. Deney neticesinde, uğradığı bıçaklı atak neticeyi boynundan altı felç olan Matthew Nagle, şimdi düşünme gücüyle, televizyon gibi günlük yaşamdaki nesneleri hakimiyet edebiliyor. Misalin, kolunu hareket ettirdiğini düşündüğünde yonga, bilgisayara, ekranındaki bir imleci hareket ettirme sinyali yolluyor.

Yongayı planlayan takımın başkanı Prof. John Donahue, uyguladıkları usulü şöyle anlatıyor:

“Bilgisayar ekranı, temel olarak bir televizyonun uzaktan kumandası gibi. Bir tercih yapmak için imleci istediği ikonun üzerine getirmesi gerekiyor ve bu da o ikon üzerine tıklamakla aynı anlama geliyor”

Ancak, ekran yalnızca bir televizyon kumandası değil. Matthew Nagle, robot bir kolun el hareketlerini hakimiyet etmeyi de muvaffak olmuş gidişatta. Bilim adamları, uzun vadede, bataryalarla çalışacak cep telefonu büyüklüğünde bir koli geliştirmeyi ve elektrik titreşimleriyle hastanın kendi adalelerinin uyarılmasını sağlamayı kastediyor. Ancak bu güç olacak. Çünkü, önem vermediğimiz kolay hareketler, taklit edilmesi çok güç, karmaşık elektrik sinyalleri kapsıyor. Ancak yeniden de, bu deney, felçli hastaların yine hareket edebilme hayalleri için bir dönüm noktası teşkil ediyor.

BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.